Atelierele de olărit din Horezu – cel mai mare centru din România

Atelierele de olărit din Horezu arată splendid în această perioadă. Zilele însorite ne duc către binecunoscutul centru al ceramicii românești. Suntem foarte entuziasmați pentru vizita de astăzi și de faptul că vom vizita locul din care a plecat arta olăritului.

Fiind un adevărat lider al creației, atelierele de olărit din Horezu realizează obiecte ambientale de interior, exterior și obiecte personalizate din ceramică sau lut.

Un drum scurt de la Tiny House

După ce te-ai răsfățat la Tiny House, căsuța de vacantă de la poalele munților Parâng, urmează un drum de 28 km prin DN67.

Tiny House nu este doar un spațiu obișnuit de cazare, ci este locul în care te simți că acasă. Înțelegem dacă vrei să te relaxezi mai mult pe șezlong, dar crede-ne, TREBUIE să vezi atelierele de olărit autentice.

Drumul este lejer și te poți bucura de adevărate peisaje colorate. Venirea verii a adus și căldură și frumusețea tabloului de munte.

Atelierele de olărit din Horezu – un leagăn al culturii

Localnicii susțin cu adevărat cultura populară românească și prin hărnicia și talentul lor, au dat naștere la numeroase obiceiuri, tradiţii și meșteșuguri care există și astăzi. Printre cele mai cunoscute și apreciate meșteșuguri se află modelarea și decorarea vaselor din lut, ţesăturile, broderiile, cusăturile, prelucrarea artistică a lemnului, etc.

Frumoasele vase de ceramică se fac cu forță fizică alături de îndemânare și cunoștinţe în acest domeniu. Acest obicei este realizat preponderant de bărbați, iar femeile sunt prezente în decorarea acestora.

O singură greșeală poate duce la spargerea lutului

Lutul este adus din locuri speciale, amestecat cu apă și frământat cu picioarele sau cu un cican masiv din lemn. După curățarea de impuritat, această pastă se lucrează la roată.

Modelarea vasului necesită o tehnică precisă și o viteză mare de lucru, pentru a nu se usca. Uneori aceasta se realizează chiar și în 40-50 de secunde.

Roata la care se lucrează pasta este formată din două discuri unite printr-un ax vertical. Olarul imprimă cu picioarele o mișcare circulară rapidă cu ajutorul discului de jos. Astfel, roata se învârte iar vasul obține forme circulare cu contur regulat.

După ce s-a încheiat procedura și ornarea vaselor, acestea se lasă la uscat câteva zile iar apoi sunt supuse arderii în cuptoare speciale.

Atelierele de olărit din Horezu – bazat pe culori naturale

Cornul de vită alături de până de gâscă ajută la înfrumusețarea vaselor, fiind cea mai răspândită formă de decor. Prin acest corn se scurge culoarea iar pană de gașcă funcționează că o peniță subțire. Un alt truc pe care olarii îl folosesc este bețișorul din fire de păr de porc mistreț, care are aceeași întrebuințare.

O altă formă de decor este cea prin care vasul se zgârie cu un vârf metalic după înmuierea sa într-o substanță colorată. De obcei, toate culoarile sunt natural iar cromatica acestor vase păstrează tradițiile vechi.

Ne bucurăm că am avut ocazia de a vedea obiceiurile străvechi prin atelierele de olărit din Horezu și suntem fericiți că tradiția merge mai departe.

Vă așteptăm alături de noi, să povestim despre o experiență de neuitat în Baia de Fier, la Tiny House. Sigur se va lega și o prietenie frumoasă.

Cu drag,

Cosmin și Silvia

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt semnalate cu *