Baia de Fier Gorj

Baia de Fier – Un loc de vis de care te vei îndrăgosti

Bun venit în paradis! Cosmin și Silvia aici, încântați de cunoștință. Sperăm că ești gata să descoperi unul dintre cele mai frumoase locuri din România: Baia de Fier, o comoară a Olteniei de care noi ne-am îndrăgostit iremediabil.

Sătui de agitația din București, am simțit nevoia unui refugiu. Un loc liniștit, la poale de munte, cu aer curat, departe de agitația orașului. Pentru că suntem pasionați de călătorit, am străbătut țara în lung și în lat. Iar Baia de Fier e locul unde ne-am simțit ca acasă. Ne-a fascinat frumusețea locului și am transformat acest entuziasm într-o misiune: aceea de a deschide cât mai multor oameni apetitul pentru Baia de Fier și împrejurimi.

Avem o țară superbă, cu locuri de vis. Am fi egoiști să ținem totul pentru noi. De aceea, în acest articol o să vă spunem pe scurt despre cele mai importante 10 atracții turistice în zona Baia de Fier. Apoi, în următoarele săptămâni, vom dezvolta fiecare atracție în parte și îi vom acorda atenția cuvenită.

Unde ai ajuns?

Baia de Fier este un sat din comuna cu același nume, în județul Gorj. Situat la poalele Munților Parâng din Carpații Meridionali, Baia de Fier e înconjurat de peisaje de o frumusețe rar întâlnită.

Iată aici o hartă, să vezi de unde scriem poveștile.

Denumirea Baia de Fier provine de la exploatarea minereului de fier, care se făcea în urmă cu mii de ani prin purificarea cu apă în gropi mari săpate în pământ.

Baia de Fier este singurul loc din România și din Europa unde te poți relaxa în hamac la nu mai puțin de 200 de metri altitudine.

hamace la inaltime baia de fier

Cele mai importante 10 atracții turistice din zona Baia de Fier

A venit momentul să-ți facem un scurt tur virtual al celor mai importante atracții turistice din zonă, care pe noi ne-au fascinat. Spunem scurt, pentru că acesta e un articol de degustare, un fel de aperitiv pentru ceea ce urmează. 😊

1. Transalpina – O oază de stări de bine

Cu siguranță ai auzit de Transalpina și de frumusețea ei impresionantă. Transalpina este șoseaua din Munții Parâng situată la cea mai mare altitudine în Romania, având cel mai înalt punct la 2.145 de metri.

Traseul măsoară 135 de km și începe în Novaci, care se află la mai puțin de 10km de Baia de Fier. Fiind un traseu montan, este închis pe perioada iernii. Anul acesta s-a închis mult mai devreme, din cauza ninsorilor abundente. Asta înseamnă că această perioadă e numai bună de făcut temele și planurile pentru la vară.

2. Peștera Muierilor – Adăpostul istoric al femeilor și copiilor

O atracție turistică renumită pentru galeriile spectaculoase cu stalactite și stalagmite, ce și-a dobândit numele datorită servirii drept adăpost femeilor și copiilor, în timp ce bărbații luptau în primul război mondial.

Peștera Muierilor se află printre cele mai frumoase peșteri din România și reprezintă una dintre principalele atracții turistice ale Olteniei.  Aflată în Baia de fier, peștera se întinde pe o lungime de 7000 de metri și e dispusă pe 4 nivele, având a 4-a cea mai lungă galerie vizitabilă din Europa (aproximativ 1km).

Este prima peșteră electrificată de pe teritoriul României și a fost descoperită în secolul al XIX-lea de către arheologul Alexandru Odobescu.

pestera polovragi baia de fier

3. Pădurea Colorată – Un monument artistic desăvârșit

Artistul Mihai Țopescu, ajutat de voluntarii Asociației ArtLand „Grădina Paradisului”, a creat un adevărat monument într-o pădure din apropierea satului Baia de Fier.

Pe drumul dintre Târgu Jiu și Horezu te așteaptă o pădure cu trunchiuri de copaci colorați. Aceștia au fost colorați în semn de protest pentru defrișările ilegale ale pădurilor. Un manifest pentru dreptul la viață a copacilor, pictat cu vopsea ecologică și devenit una dintre principalele atracții turistice ale zonei.

padurea colorata baia de fier

4. Peștera Polovragi – Legende și povești la poalele muntelui Piatra Polovragi

Satul Polovragi se află chiar lângă Baia de Fier și ascunde două dintre cele mai cunoscute atracții turistice din zona Olteniei și, totodată, din România. Una dintre ele este Peștera Polovragi, care se întinde pe o lungime de 10km. Totuși, doar 800m pot fi vizitați, iar accesul se face din Baia de Fier.

Peștera ascunde numeroase legende și povești, despre care o să îți spunem mai pe larg într-un material viitor.

5. Mănăstirea Polovragi – Istorie, cultură și spiritualitate la poale de munte

Foarte aproape de Peștera Polovragi se află Mănăstirea Polovragi, un lăcaș de cult ce datează din secolul al XVI-lea. Ansamblul Mănăstirii face parte din patrimoniul cultural al României și se află pe lista monumentelor culturale din Gorj.

Este renumită pentru picturile unicat de pe pereții din interior, în care sunt ilustrate imagini de la Muntele Athos.

Aflată la poalele Muntelui Piatra Polovragilor, mănăstirea cu porți de lemn și ziduri de piatră te așteaptă să te bucuri de frumusețea pitorescului și de cultura impresionantă veche de secole.

6. Cheile Galbenului – Surorile mai mici ale Cheilor Oltețului

Baia de Fier se întinde pe albia râului Galbenul, care străbate, în același timp și Cheile Galbenului. Chiar dacă nu sunt foarte populare, ascund unul dintre cele mai frumoase peisaje stâcoase ale României.

E un loc ideal pentru alpinism. Dacă ești pasionat, trebuie să știi că sunt câteva trasee foarte frumoase pe care le poți parcurge în Cheile Galbenului.

7. Cheile Oltețului – Aur pentru suflet și priviri

Cheile Oltețului reprezintă cel mai îngust canion din Europa, iar pereții de calcar sunt de o frumusețe rar întâlnită. Încep din spatele Mănăstirii Polovragi și măsoară o distanță de aproape 2km, fiind printre cele mai populare rezervații naturale din România.

Reprezintă o arie protejată de interes național, alături de mai multe dintre atracțiile din zonă.Printre ele se află și Peștera Polovragi, de care ți-am spus mai devreme.

8. Vatra Dacică – Tabăra de Sculptură Polovragi

În poiana aflată în imediata vecinătate a Mănăstirii Polovragi a început în urmă cu câțiva ani povestea Taberei de Sculptură. În 2018 s-au alăturat câțiva sculptori ce au pus umărul la înfăptuirea satului dac.

Tabăra de Sculptură este un proiect turistic anual, care își propune să populeze Vatra Dacilor cu sculpturi care să ilustreze povești și legende dacice. E un loc ideal pentru cei care vor să înțeleagă mai bine cum trăiau stămoșii noștri, dacii.

tabara de sculptura baia de fier

9. Crucea lui Ursache – Monument istoric în Munții Căpățânii

În anul 1800 a fost construită Crucea lui Ursache, ca mărturie a existenței Căpitanului de Plai al Novacilor. Pe cruce se regăsesc scrieri sculptate în limba slavonă. Deși nu este foarte cunoscută de către turiști, crucea e o atracție ce merită vizitată. Traseul prin Munții Căpățânii până la cruce este accesibil oricui, iar peisajul este de-a dreptul impresionant.

Crucea este, totodată, un simbol al existenței dacilor. Se spune chiar că ruinele unei cetăți dacice se află îngropate în Platoul Padeș, unde a fost construită crucea acum mai bine de două secole.

10. Șura Haiducilor – O arcadă naturală în vârf de munte

Șura Haiducilor sau Șura Dacilor este o arcadă uriașă situată deasupra Cheilor Oltețului, pe malul drept al apei. E un loc perfect din care poți admira Cheile și în care poți face fotografii.

Lângă arcadă se află și Peștera Haiducilor, o grotă în care legenda spune că se ascundeau mai marii haiduci în urmă cu mii de ani.

sura haiducilor baia de fier

Ție unde ți-ar plăcea cel mai mult să ajungi?

Așa cum ți-am spus la începutul articolului, aceasta este doar partea în care te invităm să guști puțin din frumusețile locului, în speranța că îți vom deschide apetitul.

tiny world baia de fier

Dacă ai fost prin zonă, așteptăm să ne spui în comentarii care a fost obiectivul care ți-a plăcut cel mai mult. Și, de ce nu, poate ne povestești despre experiența ta.

Până data viitoare, te lăsăm să te bucuri de toamnă. Iar dacă ai drum spre Baia de Fier, nu uita să ne vizitezi căsuța de poveste. Îți garantăm că e cel mai frumos loc de cazare în Baia de Fier.

tiny world baia de fier

 

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt semnalate cu *