Crăciun în Baia de Fier

Crăciun în Baia de Fier: Activități pentru întreaga familie

Dacă vorbim despre Crăciun în Baia de Fier, imediat mergem cu gândul la pițărăi, colindeți și tradițiile din fiecare an în Ajunul Crăciunului. Copiii și tinerii se îmbracă de obicei în haine de sărbătoare și merg din casă în casă să vestească Nașterea lui Iisus. Ei primesc în schimb colaci făcuți în casă, ce poartă numele de colindeți.

Anul acesta de Crăciun va fi un pic diferit față de alți ani. Dacă în mod normal ne-am fi bucurat de tradițiile păstrate peste decenii întregi, pițărăii vor sta de această dată acasă. Totuși, chiar dacă nu ne vom mai putea strânge cu zecile pe ulițe să mergem în colindeți, nu înseamnă că nu vom putea petrece un Crăciun special.

Ți-am mai spus deja că nu întâmplător am ales această zonă pentru căsuța noastră. Locul este foarte aproape de București și are împrejur unele dintre cele mai frumoase atracții turistice din țară. Am căutat să fim departe de agitație, însă iată că de Crăciun, parcă ne-am fi dorit să fie puțină zarvă împrejur. Așa cum e normal în prag de sărbători.

Stăteam de vorbă săptămâna trecută și ne gândeam cu o ușoară tristețe la Crăciunul care ne bate la ușă. Faptul că va fi foarte liniște pe ulițe, ne-a făcut să ne întrebăm cum putem, totuși, să facem anul ăsta de poveste. Așa că ne-am gândit că ar prinde bine niște idei de activități, pe care le poți face atât în casă, dar și afară.

Tiny House decorat de Crăciun

Ce facem noi de Crăciun în 2020?

În primul rând, chiar dacă nu vom mai putea merge pe la casele oamenilor, de ce nu am putea face colindeți acasă? Colindele pot fi cântate și în grupuri mai mici, de 3 în cazul nostru. Hainele de sărbătoare pot fi purtate și dacă ne vom bucura de zăpadă doar în curte. Acestea sunt doar câteva exemple, însă iată care sunt ideile noastre pentru un Crăciun de poveste.

  1. Vânătoarea de comori ascunse de Moș Crăciun.

Comorile pot fi simbolice, pot fi mesaje, cărți, fructe, dulciuri sau orice mici surprize care pot aduce zâmbete. E un joc pe care îl recomandăm mai ales familiilor cu copii mici. Prichindelul nostru are 8 ani, așa că sigur se va distra de minune. Noi ne vom ocupa să ascundem surprizele, însă jocul îl vom juca împreună. Chiar dacă vom ști care sunt lucrurile pe care le-am ascuns, faptul că vom petrece timp împreună e cel mai important.

Dacă însă joci acest joc cu prietenii, vă puteți împărți pe zone. Fiecare a ascunde cadouri într-o zonă și le va căuta în celelalte. Astfel, toată lumea va avea parte de surprize.

  1. Ședință foto acasă

În cumpărăturile pentru Crăciun, poți include și câteva decorațiuni pe care să le folosești la o ședință foto acasă. Chiar dacă va fi improvizată, iar fotografiile vor fi făcute pe telefon, activitatea în sine e foarte distractivă. Sigur vor ieși niște amintiri bune de păstrat în album. Bineînțeles, având colinde pe fundal.

  1. Colindăm vecinii

Poate pare complicat, însă ne putem da întâlnire cu toți vecinii și putem colinda fiecare pe rând. Chiar dacă vom face asta de la noi din curte sau din pragul casei, în cazul în care locuim la apartament, vom avea măcar puțin din tradițiile de anii trecuți. Iar la final, vom primi bucurie, zâmbete și ne vom apropia mult mai mult de oamenii din jurul nostru. Chiar dacă la distanță. Un alt lucru important aici, înainte de colinde, pune colindeții în cuptor. Să fie calzi atunci când vă veți întoarce în casă. Colindeții sunt niște colaci aparent simpli, însă ies și mai bine când sunt făcuți din aluat de cozonac.

  1. Trivia de Crăciun

Și asta, ca și celelalte, e o muncă de echipă. Pentru că va trebui să ne facem temele înainte de a ne juca. Întrebările din trivia vor fi despre tradițiile de Crăciun din diferite zone geografice. Fie că vorbim de România sau de alte țări. Pentru ca provocarea să fie și mai interesantă, cine nu răspunde corect la întrebări poate cânta câteva versuri dintr-un colind.

  1. Ornarea creativă a mesei de Crăciun

Vom putea face lucrul acesta fie sub formă de concurs, fie pur și simplu ca o activitate de echipă. Noi în fiecare an încercăm să dăm un aspect cât mai cochet mesei. Ba facem aperitivele un pic diferit, ba folosim crenguțe de brad și diferite decorațiuni. Anul ăsta cred că vom face un mic concurs, tot în ideea de a ne juca și a ne distra împreună.

Decor masă de Crăciun

Bonus – ingrediente pentru un vin fiert de poveste

Nouă ne place foarte mult vinul fiert, mai ales în perioada asta. Nu atât de mult pentru vinul în sine, cât pentru toate aromele ce ne fac să ne gândim la Crăciun.

Dacă nu vrei să folosești alcool, poți apela la compotul de struguri. Cel mic întotdeauna vrea să împărțim și cu el și e normal. Mirosul de portocale și scorțișoară e cumva irezistibil, așa că pentru el aveam această alternativă.

Ce punem noi în vinul fiert, cu sau fără alcool?

  • Mandarine – sunt mai aromate, dar și mai dulci decât portocalele
  • Scorțișoară – preferăm să punem batoanele întregi
  • Baton de vanilie – poate că ți se va părea ciudat, însă vanilia dă o aromă aparte vinului
  • Cuișoare
  • Praf de nucșoară
  • Piper boabe multicolor
  • Smochine proaspete

Suntem aproape siguri că aceste ingrediente asta vor transforma vinul fiert într-o adevărată experiență.

Gata de Crăciun?

Noi sperăm ca aceste idei să te inspire pentru a te bucura de un Crăciun creativ acasă, într-un cadru restrâns. Deși tradițiile anul acesta vor fi puse puțin pe pauză, acest lucru nu înseamnă că nu ne putem bucura de sărbători. Tradițiile vor fi reinterpretate acasă, iar bucuria va fi poate chiar mai mare. Pentru că de această dată, familia și prietenii cei mai apropiați vor fi pe primul plan.

Faptul că e un Crăciun diferit, nu înseamnă că nu poate fi un…

Crăciun fericit!

Cu emoții și nasurile roșii,

Cosmin și Silvia.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt semnalate cu *