Crucea lui Ursache – Monument istoric in Muntii Capatanii

Ne simțim dornici de aventură! Astăzi ne-am decis să facem un drum către Crucea lui Ursache.

Fiind îndrăgostiți de această zonă, ne pasionează toate obiectivele turistice cunoscute sau mai puțin cunoscute. Crucea lui Ursache este un monument mai puțin vizitat, așa că îl puteți adăuga cu succes pe lista vacanței în timp de pandemie.

Ridicat în 1800 că o mărturie a existenţei Căpitanului de plai Ursache, această creație este formată din piatră dură cioplită și iți oferă un aer misterios. Aceasta este amplasată chiar pe platoul aflat deasupra Peşterii Polovragi, la 1.000 de metri altitudine.

Cum ajungi de la Tiny House

Te-ai odihnit bine cu o seară înainte, ai făcut un grătar în curtea imensă și ai petrecut cu familia. După ce te-ai hotărât să dai o fugă până la Polovragi să urci la Crucea lui Ursache, traseul este unul foarte ușor.

Vei parcurge doar 15 minute cu mașină prin DJ665, timp în care poți admira priveliștea muntoasă și covorul de ceaţă ce se așterne la răsărit aproape de vârful munţilor.

Crucea lui Ursache – Monument istoric in Muntii Capatanii

Cetatea din Polovragi este ridicată în jurul anilor 150 î.Hr. Dacii au înfrumusețat stânca, transformand-o într-o operă de artă. Prin muncă asiduă, au reușit să amenajeze opt terase: șapte pe versantul nordic al muntelui şi una pe cel sudic, care mai de care mai specială.

Când ajungi aici, auzi nenumărate legende. Cetățile din zonă erau vecheata și ocrotite de Zeul Zamolxis, dar şi de vulturul sacru invocat de Marea Preoteasă Sibilla Erithreea. Aceștia aveau rolul de a feri poporul de ochii neaveniților. Se aude inclusiv ideea antică precum că dava de la Polovragi ar fi fost antică cetate Arcinna, pe care Ptolemeu o numea „unul din cele mai strălucite oraşe din Dacia“. Încă se pot vedea șanțurile săpăturilor celor veniți în zonă să afle detalii.

Crucea lui Ursache – Monument istoric în Munții Căpățânii reprezintă un cumul de scrieri în slavonă. Unii au reușit să descifreze parțial textul, astfel:

-pe fața sudică – „Această sfantă cruce sau făcutu cu toată cheltueală dumnealui vătafului Ursachie ut plaiu Novacilui care în vremea lui a fost stătut și căpitan de husari în Ardeal iar acuma să află pus vătaf de plaiu Novacilor întru mulţi ani. E ridicată această sfântă și dumnezeească cruce în acest munte cu…”

-pe fața estică – „(Blagslovenia) Sfin(ţi) sal(e) (pă)rintelui (e)g(u)menu Pahomie Hurezanu și să(u) (pus) hramu Sfîntului Mucenic Dimitrie care s(ă) prăsnuește (de) dumnealui văt(a)fu Ursachie și sau închinat sfintei Mănăstiri Polvraţi a fi purtători de grije pană în veac…”.

Platoul Crucea lui Ursache, o panoramă deosebită

Traseul până la destinație este extrem de întreținut iar poteca este marcată bine. Cercul alb cu în mijloc indică drumul cel bun. Presupun că știați deja asta, fiind excursioniști împătimiți.

Printre vegetația pitică și flori de primăvară, estimăm un timp de urcare ce variază intre o oră și două, în funcție de opriri. Coborârea durează jumătate din timp.

Odată ajunși, vei observa că platoul oferă și o panoramă deosebită, nu doar o lecție de istorie.

Abia aștept să ne vedem prin zonă la Crucea lui Ursache – Monument istoric in Muntii Capatanii.

Cu prietenie,

Cosmin și Silvia

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt semnalate cu *