Operele lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu

Operele lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu ne-au învățat să descoperim frumusețea sculpturii. Artistul ne-a arătat transformarea celor mai frumoase concepte ale vieții de zi cu zi. Astăzi vrem să ne amintim de cele mai cunoscute creații: Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit. Plecăm cu pași repezi spre ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu.

Vederea este una extraodinara! Operele sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m. Din orice colț ai vrea să privești, peisajul iți taie respirația.

Aceste sculpuri și-au câștigat nu doar un loc în inimile gorjenilor, ci și titlul de monument istoric. Ansamblul monumental “Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși, fost înscris în lista monumentelor istorice din județul Gorj cu cod LMI GJ-III-a-A-09465.

Cum ajungi de la Tiny House

Fiind printre cele mai frumoase facilități de cazare Baia de Fier, Tiny House BF este o adevărată încântare, fiind un concept nou în România. Dispusă pe două nivele, aici se pot caza până la 4 persoane.

Un drum de doar 41 de minute, prin DN67, te desparte de frumusețea operelor lui Brâncuși. Dar totul merită! Când privești creațiile sale, poți doar să iți imaginezi cu cât sacrificiu au fost realizate. Operele lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu sunt un adevărat monument de frumusețe.

Viața lui Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși a învățat să modeleze lemnul în copilărie, cioplind obiecte pentru casă. Viața sa a fost una tulburată și grea. A încercat să se întrețină singur de la vârstă de 10 ani, muncind într-o prăvălie.

A fost și norocos totuși! Unul dintre șefii săi l-a susținut pentru a urma Școala de meserii, unde a învățat meșteșugul metalului și al focului. Dragostea pentru lemn s-a văzut de la o vârstă fragedă, așa că s-a specializat la o scoală din Viena, în sculpura lemnului. A optinut medalii și premii numeroase cu câteva lucrări importante. O vreme a beneficiat chiar și de o bursă modestă din partea statului român.

A fost atras mereu de frumos și de partea artistică a vieții. Fascinat de Paris, acesta a plecat pe jos în 1904, unde a cucerit universurl sculpurii cu efervescenta sa.

În 1914, Brâncuși a deschis prima expoziție în Statele Unite ale Americii și a provocat senzație în lumea artistică mondială. Prin formele profunde, el a redat prin sculpturile sale cele mai profunde sentimente.

Operele lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu au devenit celebre

Operele lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu au facut istorie. Convins fiind că ”La umbra marilor copaci nu creşte nimic”, Brâncuși nu a putut să rămână angajat. De aceea, a părăsit atelierul unde lucra și a închiriat un spatiu pe strada Montparnasse, unde a amenajat atelierul şi a realizat prima lucrare, intitulată “Sărutul”. ”Poarta sărutului” este amplasată în parcul central din Târgu Jiu și a fost definitivată în anul 1940.

O alta operă cu succes a fost ”Copil dormind”, care a câștigat premiul II ”ex aequo”. Juriul a fost prezidat de Spiru Haret, la ”Expoziţia oficială de pictură, sculptură şi arhitectură”. În 1909, a revenit cu lucrări precum ”Somnul” şi ”Bustul pictorului Nicolae Dărăscu”,

În anul 1914, Constantin Brâncuşi a organizat prima sa expoziţie în America, într-o galerie de artă din New York. În anul 1915, marchează o premieră în carieră lui Constantin Brâncuşi alături primele lucrări în lemn: “Cariatide”, “Fiul risipitor” şi altele.

Artistul a declarat: ”Iubesc tot ceea ce se înalţă. Păsările măiestre m-au fascinat şi nu m-au mai eliberat din mreaja lor niciodată. Eu nu am căutat, în toată viaţa mea, decât esenţa zborului! Eu nu creez Păsări, ci zboruri. Sculptura nu este altceva decât apă. Apa însăşi!”.

Cu siguranță, merită să vizitezi măcar o dată operele lui Brâncuși din Târgu-Jiu. Te așteptăm la Tiny House pentru a petrece un weekend de poveste alături de fărâme de istorie!

Cu prietenie,

Cosmin si Silvia

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt semnalate cu *