padurea colorata baia de fier

Pădurea colorată – cea mai nouă atracție turistică din Baia de Fier

Privirile noastre sunt foarte încântate încă, deși am avut parte de un somn bun înainte de acest articol. Ieri am fost într-o scurtă drumeție de câteva ore prin Pădurea din satul Dumbrava, unde se află unul dintre cele mai frumoase locuri din Baia de Fier. E vorba de Pădurea Colorată, un manifest artistic care încă stârnește curiozitatea turiștilor care ajung prin zonă.

Deși proiectul a luat naștere acum 3 ani, Pădurea Colorată continuă să fie cea mai nouă atracție turistică din Baia de Fier. Dacă nu știi despre ce vorbim, îți spunem imediat. Așează-te confortabil și pregătește-te să iei notițe. Pentru că odată ce-ți spunem despre acest loc minunat, vei dori să-l vizitezi cu prima ocazie.

Ce este Pădurea Colorată?

Așa cum ți-am spus, e vorba despre un proiect ArtLand pornit la ideea artistului vizual Mihai Țopescu. Proiectul se numește „Grădina Paradisului” și este un manifest împotriva defrișărilor ilegale de care suferă tot mai mult România în ultimul timp.

Mihai Țopescu a vrut, prin proiectul său, să tragă un semnal de alarmă. Tot mai mulți copaci sunt tăiați fără vreun drept și păduri întregi ajung să dispară de pe suprafața pământului.

Ce a făcut? A adunat 30 de voluntari, a luat  două tone de vopsea specială care să nu dăuneze scoarței copacilor și s-a apucat de treabă. Tulpinile a 600 de copaci din Pădurea de pe DN67 au fost vopsite în culori vii: roșu, portocaliu, verde, mov, albastru și galben și încântă ochii tuturor turiștilor care trec pe acolo.

Anual, pădurea e vizitată de mii de oameni. Unii ar spune că pădurea e mică și că în afară de câteva poze și o plimbare printre copacii vopsiți, altceva nu poți face acolo. Însă la finalul acestui articol, noi îți vom da câteva idei despre cum să-ți petreci timpul în Pădurea Colorată.

Cum ajungi acolo și ce trebuie să știi?

Pădurea Colorată se află în satul Dumbrava din comuna Baia de Fier, la o distanță de 4 minute cu mașina de căsuța noastră de poveste. Se poate ajunge și pe jos, iar plimbarea până acolo durează cam o oră. Însă nu e amenajat niciun traseu pietonal pe DN67, așa că nu recomandăm varianta asta. Am mai fost întrebați, de asemenea, dacă nu cumva e vreo scurtătură de la noi până acolo. Și este, doar că nu e un drum foarte prietenos, pentru că poți avea surpriza să te întâlnești cu câinii ciobănești.

Cel mai indicat și cel mai sigur e să mergi cu mașina până acolo. Totuși, trebuie să știi că nu există o parcare amenajată. De asemenea, faptul că mulți oameni nu știu încă despre acel loc, face porțiunea de drum de acolo destul de periculoasă, pentru că, în general, se circulă cu viteză. Iar frumusețea pădurii îi face pe șoferi să frâneze brusc, ceea ce poate cauza accidente.

Nu există nici coșuri de gunoi la marginea pădurii, așa că îți recomandăm să ai un sac menajer în mașină și să iei cu tine eventualele gunoaie (șervețele, sticle etc.).

Ești pasionat de artă?

Poate vrei să știi că uneori îl poți găsi pe Mihai Țopescu la atelierul său din Târgu Jiu. De zeci de ani face piese de artă din sticlă, pe lângă manifestele artistice din țară și din străinătate. Piesele lui sunt unicat și cel mai des sunt cumpărate de către străini.

Poți să-i faci o vizită pe site, unde se află atât fotografii cu proiectele de Landart, ca Pădurea Colorată, dar și alte creații ale sale, precum și materiale video în care Mihai Țopescu vorbește despre arta sa.

Pădurea Colorată a fost comparată de el cu un templu al naturii, căruia copacii cu tulpinile colorate îi sunt coloane. La un an după ce a colorat tulpinile copacilor, a colorat și câteva mii de crenguțe și le-a făcut mănunchiuri, potrivindu-le în copaci pe suporturi metalice, asemeni unor cuiburi.

Ce să faci în Pădurea Colorată?

Ți-am spus că-ți dăm câteva idei despre cum să-ți petreci timpul în acest loc minunat. Asta pentru că ar fi păcat să nu te bucuri cât mai mult de frumusețea copacilor colorați dacă tot ai ajuns în zonă.

E timpul tău să devii fotograf profesionist. Învață să-ți setezi camera și caută cele mai interesante unghiuri din pădure. Încearcă să surprinzi păsările și florile, să vezi de câte feluri sunt și faci din experiența ta un adevărat jurnal de explorator.

Poți, de asemenea, să aduci cu tine tot ce e nevoie pentru un picnic responsabil. Adică pe lângă pătură, coșul cu bunătăți și câteva jocuri de societate, nu uita de sacul menajer. Ne-ar plăcea să știm că nu ai lăsat în urma ta gunoaie. Deși de multe ori căutăm restaurante le cele mai cochete, vei vedea că, de fapt, acesta va fi unul dintre cele mai speciale locuri în care ai luat masa.

O altă idee ar fi aceea de joc în aer liber. Îți mai aduci aminte de copilărie, când jucai Baba Oarba sau Batista parfumată, ori Ascunselea? Cum ar fi să-ți amintești de aceste jocuri ale copilăriei în mijlocul acestui templu natural?

Poți, de asemenea, să faci un fel de Forest hunting. Mai ales dacă ai copii, vor fi tare încântați. Ascunde-le fructele sau dulciurile preferate lângă câțiva dintre cei 600 de copaci colorați și vă veți distra împreună pe cinste.

Pe final…

Sperăm că te-am făcut curios și nerăbdător să vizitezi Pădurea Colorată. Iar dacă ți se face foame și nu ai nimic de mâncare cu tine, poți merge la Conacul Maldăr pentru un brunch delicios.

Și nu uita, noi te așteptăm la căsuța noastră de poveste, unde indiferent de anotimp te vei bucura de liniște și de un peisaj superb. Și, bineînțeles, de cea mai bună cazare Baia de Fier.

Pe data viitoare,

Cosmin și Silvia

 

 

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt semnalate cu *