Peștera Muierilor

Peștera Muierilor – Un loc de legendă în Baia de Fier

Azi te luăm cu noi într-o mini-deplasare la Peștera Muierilor, o peșteră care adună legende și istorie, de un mare interes speologic. Este printre cele mai frumoase peșteri din România, fiind, totodată, prima peșteră electrificată din țară.

Vom porni ca de obicei, de la căsuța noastră de poveste, și îți vom spune tot ce trebuie să știi înainte de a ajunge acolo. Apoi, te vom purta prin galerii și îți vom povesti legendele peșterii. Ești gata de explorare?

Ce trebuie să știi înainte să ajungi la Peștera Muierilor?

Intrare Peștera Muierilor
Intrare Peștera Muierilor

Peștera este deschisă în fiecare zi, iar accesul se face doar la ore fixe. Între 1 mai și 30 septembrie, prima intrare se face la ora 09:00, iar ultima la ora 18:00. Odată cu venirea sezonului rece, începând cu 1 octombire și până pe 30 aprilie, ultima vizită are loc începând cu ora 16:00. De asemenea, lunea și marțea din ce știm noi este o pauză de vizitare între 13:00 și 14:00.

Pentru a vizita peștera, este nevoie de minim de 4 persoane. În același timp, dacă s-a ajuns la un număr de 100 de vizitatori, ceilalți vor trebui să aștepte pentru sesiunea următoare. Așadar, pregătește-te, pentru că există posibilitatea de a fi nevoit să aștepți. Noi recomandăm să ajungi acolo cu vreo 15 minute mai devreme.

De asemenea, trebuie să știi că în peșteră există un risc ridicat de alunecare. Așa că cel mai bine ar fi să fii echipat cu niște încălțări anti-aderente, pentru a evita accidentele.

Cât costă o vizită la Peștera Muierilor?

Costul unui bilet este de 20 de lei pentru adulți, iar pensionarii, elevii și studenții au o reducere de 50% din prețul întreg al biletului.

La începutul vizitei, ți se va face un instructaj pentru a te pune în temă cu specificitatea riscurilor. E bine de știut că vizita se va face cu un ghid, care îți va spune tot ce trebuie să știi despre peșteră. Însă acest lucru se face exclusiv în limba română, asta în cazul în care vrei să mergi acolo cu cineva care nu vorbește limba.

Un alt lucru bun de știut este că temperatura în peșteră este constantă pe tot parcursul anului. Ceea ce înseamnă că vei găsi între 9 și 12 grade, chiar dacă afară sunt +30 sau -20. De aceea, este bine să fii pregătit și să te adaptezi condițiilor climatice din interiorul peșterii.

Cum ajungi la peșteră?

De la căsuța noastră până la intrarea de nord a peșterii, de unde începe vizita, poți merge pe jos sau cu mașina. Dacă ai noroc de vreme frumoasă, îți recomandăm să o iei la pas prin Baia de Fier, pentru că peisajul e minunat. Și, în plus, niciodată nu strică puțină mișcare. Dacă te hotărăști să mergi pe jos, drumul durează undeva la o oră.

Cu mașina, în 6-8 minute ai ajuns. Trebuie să știi că traseul prin peșteră se face într-o singură direcție. Ceea ce înseamnă că nu ieși pe aceeași parte pe care ai intrat. Aaș că după terminarea vizitei va trebui să mergi să iei mașina din parcarea principală a peșterii, care este gratuită.

Câteva curiozități istorice și geografice despre Peștera Muierilor

Așa cum spuneam și la începutul articolului, Peștera Muierilor este prima peșteră electrificată din România.

Există două legende conform cărora peștera și-a dobândit numele. Una dintre ele spune că în vremurile de război, femeile luau cu ele copiii și bătrânii, să se adăpostească de prădători, în timp ce bărbații în putere ieșeau la luptă. Conform altei legende, în vreme de secetă femeile mergeau să toarcă la gura peșterii. Stăteau unde aerul rece al peșterii sufla spre ele, pentru a se răcori. Pe lângă faptul că își ușurau munca datorită temperaturii mai scăzute de la gura peșterii, femeile foloseau peștera și pentru a pune la topit inul și cânepa.

Peștera se află la 700m altitudine și se întinde pe o suprafață de 7km. Este dispusă pe 4 nivele, dintre care doar unul, cel superior, este accesibil. Traseul pentru turiști măsoară aproape 1km și este electrificat în întregime.  Nivelele inferioare ale peșterii sunt de mare interes speologic, peștera Muierii fiind declarată în anul 1955 rezervație Speologică.

Schelet de Urs de Peșteră

Deși abia recent, în secolul al XIX-lea, peștera a început să apară în scrierile speologilor, ea există de peste 125 de milioane de ani. Este renumită pentru resturile de animale de peșteră găsite acolo, preponderent urși, care trăiau în peșteră în urmă cu aproape 30000 de ani și erau cam cu 25% mai mari decât cei de azi. În timpul vizitei vei descoperi un schelet de urs de peșteră, dar și oseminte și fosile de hienă, lup, vulpe și leu de peșteră.

Totodată, trebuie să știi că acolo s-a descoperit un craniu de femeie preistorică, dar și alte eveitențe că alți doi oameni au fost în peșteră. Acestea datează de 35000 de ani.

La ce să te aștepți de la vizita în Peștera Muierilor?

În harta de mai jos poți vedea toate galeriile pe care le vei vizita în peșteră. Noi nu am putut să ne alegem una preferată, pentru că toate formațiunile și galeriile au o frumusețe aparte.

harta-pestera-muierii
Sursă foto: montaniarzi.ro

Vei afla că stalactitele și stalagmitele sunt formate în zeci de mii de ani, iar procesul se numește carstificare. De exemplu, o stalagmită cu înălțimea de 1 metru, se formează în nu mai puțin de zece mii de ani.

Formațiunile din peșteră sunt impresionante și poartă denumiri ce pot stârni amuzament. Te vei întâlni acolo cu personalități precum Moș Crăciun sau Soția Turcului. Aceste denumiri au fost date de speologi, fiind inspirate de formele pe care le-au luat în timp pereții peșterii.

În unele zone ale peșterii, pereții sunt foarte înguști, iar pe anumite porțiuni de traseu înălțimea minimă este de 1m. Unele galerii sunt destul de greu accesibile, așa că nu îți recomandăm vizita dacă suferi de claustrofobie. Poate fi un traseu dificil.

Sala Altarului

Câteva lucruri interesante despre liliecii din peșteră

La interiorul peșterii își fac veacul câteva mii de exemplare de lilieci din 3 specii diferite: Myotis, Miniopterus și Rhinolophu. În România se găsesc nu mai puțin de 32 de specii diferite de lilieci, care duc o luptă tot mai grea în adaptarea noilor condiții de mediu, ce se îndepărtează tot mai mult de cele naturale.

E posibil să nu știi că liliecii sunt protejați prin lege, ei aducându-și o contribuție fenomenală în agricultură și nu numai. Cercetarea coloniilor de lilieci este reglementată prin lege, condițiile fiind destul de stricte. Liliecii sunt printre cei mai mari consumatori de insecte, putând să mănânce până la 10.000 de dăunători într-o singură noapte.

Una dintre sălile din peșteră poartă numele de Guano. Numele, deși sună exotic, înseamnă de fapt o acumulare de excremente de liliac. Acestea pot fi folosite drept fertilizator natural, fiind bogate în substanțe nutritive pentru plante.

Vrei să știi mai multe despre lilieci?

Dacă vizitezi peștera în perioada lor de hibernare (1 noiembrie – 31 martie), e recomandat să păstrezi liniștea în zona unde coloniile de lilieci se adăpostesc. Specialiștii spun că nu e bine să îi deranjăm și ar fi indicat să petrecem cât mai puțin timp sub colonia de lilieci în hibernare.

Atunci când nu sunt în hibernare, te poți aștepta să fie destul de agitați. Practic, ai ajuns la ei acasă, așa că trebuie să fii pregătit să îi vezi în acțiune. Acest lucru nu înseamnă însă că ar trebui să-ți fie teamă, dimpotrivă. Liliecii nu sunt periculoși pentru oameni, contrar legendelor înfricoșătoare din poveștile cu vampiri.

Îți recomandăm să intri pe site-ul lilieci.ro, unde poți afla o sumedenie de alte lucruri despre lilieci și importanța lor.

Unde mâncăm?

După traseul destul de obositor, dar în același timp fascinant din peșteră, vei fi probabil înfometat. Noi recomandăm Pensiunea Tobo, care se află la doar câțiva km de peșteră. Mâncarea este foarte bună, iar priveliștea de pe terasă e minunată.

Ar mai fi fost multe de spus despre peșteră, însă te vom lăsa să o descoperi atunci când o vei vizita. Este cu adevărat încântătoare, așa că dacă nu ți-ai planificat încă o vizită aici, noi te așteptăm cu drag.

Nu uita, avem o căsuță de poveste foarte aproape de peșteră, dar și de celelalte atracții turistice din zonă. Iar dacă ești în căutare de liniște și frumos, aici e locul perfect.

Cu prietenie,

Cosmin și Silvia

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt semnalate cu *