Olteț Cazare Baia de Fier

Peștera Polovragi sau Peștera lui Zamolxis

Începe să fie din ce în ce mai frig afară, iar noi am pregătit deja căsuța noastră din Baia de Fier pentru sezonul rece. Se apropie sărbătorile și curtea e luminată, gata să te întâmpine dacă vrei să-ți petreci un weekend de iarnă într-un loc liniștit. Dacă plănuiești să ne faci o vizită și vrei să explorezi zona, una dintre atracțiile din apropiere este Peștera Polovragi. Mai poartă numele de Peștera lui Zamolxis, pentru că se spune că acolo ar fi trăit zeul dacilor.

Ce trebuie să știi despre Peștera Polovragi?

Este a 5-a cea mai mare peșteră din România și datează de aproximativ 7 milioane de ani. Legenda spune nu doar că Zamolxis a trăit în peșteră, însă spiritul lui încă ar dăinui acolo, după mii de ani. Picăturile ce se preling pe pereții peșterii și alcătuiesc formațiunile carstice ar fi, de fapt, lacrimile lui Zamolxis, care încă plânge pentru cucerirea Daciei de către Imperiul Roman.

Peștera se vizitează pe tot parcursul anului, dar orele de vizitare depind în funcție de anotimp. Vara poate fi vizitată între 8:00 și 20:00, toamna și primăvara programul e până la 18:00, iar pe timp de iarnă vizitele încep la ora 09:00, ultima intrare fiind la 17:00. Vizita în peșteră se face cu ghid la ore fixe și durează aproximativ 30 de minute.

Temperatura în peșteră e constantă, de 9 grade, indiferent de anotimp. Vă recomandăm să aveți încălțări potrivite, pentru că peștera nu este pavată și se alunecă foarte ușor. Spre deosebire de Peștera Muierilor, Peștera Polovragi este mult mai înaltă, galeriile sunt mai mari și mai ușor accesibile. Deși are o lungime de 10km, turiștilor le este accesibilă o porțiune de doar 670 de metri.

Se spune că, totuși, cei 10 km nu sunt, de fapt, lungimea adevărată a peșterii și că aceasta ar avea, de fapt, 30km, fiind întinsă până la cetatea Sarmizegetusa.

Costul unui bilet de acces este de 10 lei pentru copii și 20 de lei pentru adulți, iar persoanele cu handicap au intrare liberă.

Cum ajungi acolo?

De la căsuța noastră de poveste din Baia de Fier, până la peșteră, sunt doar 14 minute de mers cu mașina. Peștera se află la 200 de metri de la intrarea în Cheile Oltețului dinspre Mănăstirea Polovragi, în satul cu același nume. Sunt porțiuni de-a lungul cheilor pe drumul către peșteră unde se poate parca, doar că recomandăm o atenție sporită, pentru că marginea drumului este foarte abruptă și se pot întâmpla accidente.

O altă variantă ar fi să lași mașina la Mănăstirea Polovragi și să mergi pe jos până la peșteră. Merită pe deplin plimbarea, pentru că peisajul e foarte frumos.

Ce vei găsi în Peștera Polovragi?

Așa cum spuneam, peștera este înaltă, având dimensiuni impresionante la intrare. În peșteră se află Scaunul lui Zamolxis, un loc considerat sacru de către localnici. De asemenea, galeria principală își schimbă culorile pe diferite porțiuni în funcție de impuritățile pe care le transportă apă din avale în amonte.

În Peștera Polovragi își fac veacul 300 de liliaci cu potcoavă, numiți așa datorită formei nasului. Vă spuneam și în articolul despre Peștera Muierilor că în perioada iernii, din noiembrie până în martie, liliecii sunt în perioada de hiberare și se adună în pâlcuri, în același loc.Este indicat ca în perioada de hibernare, timpul petrecut în preajma coloniilor să fie cât mai scăzut, pentru a nu îi deranja. Atunci când hibernează, liliecii își reduc bătăile inimii la două pe minut.

O altă perioadă când liliecii sunt sensibili este perioada de maternitate, care se întâmplă începând cu luna mai. Totuși, atunci le este mai ușor să se ascundă și să alăpteze în locuri întunecate și liniștite. Au mult mai multă flexibilitate, bineînțeles, față de atunci când hibernează și nu se pot mișca.

Peștera este electrificată, însă pe anumite porțiuni iluminatul a fost redus, tocmai pentru a recrea condiții naturale de viață liliecilor.

În urmă cu un secol, în peșteră au fost descoperite urme de picioare umane de acum 2000 de ani, care cu siguranță aparțineau strămoșilor noștri, dacii.

De unde vine numele peșterii?

La fel ca satul și Mănăstirea, Peștera Polovragi își are numele de la o plantă foarte rară, care era folosită de vraci pentru a vindeca deferite boli. Nu știm dacă se mai practică acest lucru, însă în peșteră se află o rădăcină pietruită a acestei plante, care se numește polovragă.

Stalactitele și stalagmitele din peșteră nu sunt atât de spectaculoase precum cele din Peștera Muierii, însă dimnesiunile galeriilor fac vizita cel puțin la fel de interesantă.

Ce facem după ce terminăm de vizitat Peștera Polovragi?

Îți spuneam că intrarea în peșteră se face de pe Cheile Oltețului, așa că după ce termini cu vizita în peșteră poți să mergi în plimbare să vizitezi Cheile. Despre ele îți vom povesti într-un articol viitor. Însă poate vrei să știi că pereții cheilor ajung până la 30 de metri înălțime, iar peisajul este de-a dreptul impresionant.

În peșteră fotografiile nu vor ieși fenomenal, dar cu siguranță trebuie să te pregătești cu baterie și un card de memorie generos pentru împrejurimi.

Sperăm să te bucuri de plimbare și de aerul curat de munte, indiferent de anotimpul în care decizi să vii în vizită. Și nu uita să-ți iei bagajele cu tine, pentru că noi te așteptăm cu o căsuță caldă și primitoare în Baia de Fier.

Dacă articolul ți-a fost de folos, poți să-l salvezi și să revii la el atunci când vei veni în vizită. De asemenea, poți să-l dai mai departe unui prieten care știi că se pregătește pentru o excursie în zona Olteniei.

Până la următorul articol despre atracțiile turistice ale zonei, noi ne întoarcem la vinul fiert pe care tocmai l-am pregătit. Mirosul de scorțișoară și portocală este irezistibil.

Cu prietenie,

Cosmin și Silvia

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt semnalate cu *