Hamace Cheile Galbenului

Cheile Galbenului – Versanții impunători din Baia de Fier

A început să ningă din ce în ce mai mult, iar Cheile Galbenului se văd splendid cu toată zăpada ce le acoperă pe alocuri. O plimbare printre chei e perfectă în perioada aceasta, motiv pentru care ne-am gândit să vă povestim un pic despre acest loc fascinant. Bineînțeles că, multe dintre lucrurile care pot fi făcute în Cheile Galbenului necesită o vreme ceva mai caldă și fără precipitații. Dar ajungem imediat și acolo.

Cert este că în acest loc se poate merge fără probleme în orice sezon. Cheile sunt printre principalele obiective turistice din zona Baia de Fier. Și, fără îndoială, sunt de o frumusețe ieșită din comun, deși nu sunt la fel de cunoscute ca surorile lor, Cheile Oltețului.

Unde se află Cheile Galbenului?

Așa cum am spus, le găsim în comuna Baia de Fier, la 50 de km de Tg. Jiu și la 70 de km de Râmnicu Vâlcea. Cei doi versanți ai cheilor fac parte din masivul Polovragi-Cernădie, și se întind pe o lungime de aproximativ 2km, pe albia râului Galbenul. Cheile sunt situate în nord-estul județului Gorj, foarte aproape de Transalpina.

În Cheile Galbenului se află și una dintre cele mai frumoase peșteri din România, Peștera Muierilor, care în secolul al XIX-lea era cunoscută sub numele de Peștera Baia. Am vorbit într-un alt articol despre cât de interesantă este această peșteră și despre toate lucrurile pe care le adăpostește. Alături de stalactite și stagmite, găsim acolo una dintre cele mai mari colonii de lilieci, precum și fosile vechi de zeci de mii de ani.

De la căsuța noastră de poveste până la intrarea în Cheile Galbenului se pote ajunge atât cu mașina, cât și pe jos. Drumul pe jos se parcurge în aproximativ o oră, prin comuna Baia de Fier. Dacă alegi să mergi cu mașina, există o parcare chiar la intrarea în chei și una lângă Peștera Muierilor.

Cheile Galbenului Baia de Fier

Ce știm despre Cheile Galbenului?

Cu toate că nu sunt la fel de populare precum Cheile Oltețului, sunt de o fumusețe impresionantă. Albia râului Galbenul, ce străbate Cheile, are numeroase cascade de dimensiuni medii, ce pot fi admirate în timpul plimbării.

Cheile au început să se formeze în urmă cu milioane de ani, iar un impact destul de puternic l-au avut glaciațiunile, acele perioade în care Pământul a suferit răciri semnificative la nivelul suprafeței și al atmosferei. Glaciațiunile mai sunt cunoscute și sub numele de Epoca Glaciară.

Totodată, o contribuție importantă și motivul pentru care Cheile poartă acest nume, a fost săparea în pereții calcaroși ai masivului de către râul Galbenul. Prima atestare documentară a cheilor datează din secolul al XV-lea din vremea domnitorului Matei Basarab.

În Cheile Galbenului se spune că s-ar afla cel mai pur grafit din Europa. România este, de altfel, una dintre cele 3 țări europene în care se exploatează grafitul, alături de Ucraina și Cehia.

Raiul alpiniștilor

Cel mai interesant lucru de știut despre Cheile Galbenului este acela că are amenajate câteva zeci de trasee montane. 13 dintre ele, cele din Via Ferrata, au fost amenajate în ultimii 20 de ani de către Clubul Montan White Wolf și au lungimi și dificultăți pentru toate gusturile. De la cele mai simple, până la cele mai extreme trasee, pasionații de alpinism regăsesc aici o adevărată bogăție de explorat.

Traseul cel mai lung poartă numele de „Spirala Muierilor” sau „Spirala Mare”, se întinde pe o lungime de aproximativ 400 de metri și necesită în jur de o oră pentru a fi parcurs.

Toate traseele pot fi consultate pe blogul Via Ferrata, unde sunt detaliate mai multe informații, atât despre traseele în sine, cât și despre modul în care poți ajunge acolo. Chiar dacă ele sunt disponibile și pot fi parcurse pe tot timpul anului, se recomandă deplasările doar între lunile mai și octombrie. Atunci, precipitațiile nu sunt atât de abundente și riscul de accidentări este mult mai scăzut. Unele trasee pot fi parcurse chiar și noaptea, bineînțeles având lanterna frontală la purtător. Accesul în Via Ferrata este interzis fără echipament corespunzător.

La Hamace între stânci – o atracție unică în România

În Cheile Galbenului, la o înălțime de 200m deasupra solului, sunt de câțiva ani prezente hamacele între stânci. Un proiect de care sunt responsabili tot oamenii minunați de la Clubul Montan White Wolf, care au dus experiențele oamenilor pasionați de cățărare la un alt nivel. Clubul a organizat în ultimii ani ateliere de escaladă pentru grupuri de minim 4 persoane, care au culminat cu o sesiune de relaxare la înălțime.

Totul a pornit în 2016 în București, iar modul pozitiv în care această experiență a fost primită de către participanți, i-au determinat pe organizatori să facă totul absolut inedit.

Dacă tu și prietenii tăi sunteți suficient de curajoși și aveți, de asemenea, o condiție fizică bună, le puteți da un telefon oamenilor de la clubul montan. Evenimentul La Hamace între stânci are loc vara, iar rezervările se fac cu cel puțin două săptămâni înainte pentru grupuri de minim 4 persoane. Sperăm că tradiția va continua și anul acesta, pentru că este, cu adevărat, unul dintre cele mai interesante moduri de petrecere a timpului liber.

Hamace Cheile Galbenului

Cazare în Baia de Fier, aproape de Cheile Galbenului

La Chei se poate ajunge din toate colțurile țării, însă cel mai bine e atunci când ai și puțin timp pentru odihnă înainte și după vizitare. Mai ales că se pot combina atâtea activități și destinații, credem că cel mai bine e să pornești dimineața cu bateriile încărcate, din imediata apropiere.

Tiny House BF te așteaptă să descoperi liniștea la poalele munților Parâng, într-un loc de cazare superb, printre puținele de acest fel din România. O căsuță de poveste, mică și cochetă, de unde nu lipsește nimic, amenajată în stil nordic și cu elemente tradiționale românești.

Poți vedea încă de acum ce spun oaspeții noștri și, în speranța că ți-am deschis apetitul, să-ți planifici vacanța pentru la vară. Te așteptăm cu brațele deschise și cu tot ce ai nevoie pentru un sejur așa cum îți dorești. 🙂

Cu prietenie,

Cosmin și Silvia

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt semnalate cu *