Mănăstirea Polovragi cazare Tiny House BF

Mănăstirea Polovragi – Loc de liniște sufletească

Acum ceva timp am decis să facem turul virtual al celor mai importante obiective turistice din apropiere. Unul dintre ele este Mănăstirea Polovragi, o mănăstire cu o vechime de peste 500 de ani, aflată în Depresiunea Polovragilor, la intrare în Cheile Oltețului. Mănăstirea de maici din apropiere de Tg. Jiu este acel loc de liniște de care fiecare dintre noi avem nevoie la un moment dat.

Nu întâmplător am ales Baia de Fier pentru Tiny House BF. Ne-am dorit să fie aproape de locuri cu un peisaj pitoresc, așa cum este și Mănăstirea Polovragi. Pare mai degrabă o fortăreață la poalele muntele Piatra https://www.tinyworld.ro/ce-spun-oaspetii-nostri/Polovragilor, ascunsă în spatele zidurilor. Însă după ce pășești dincolo de poarta din lemn, sculptată în cele mai mici detalii, priveliștea îți taie răsuflarea. Te întâmpină o cărare de câteva zeci de metri, cu brazi înalți de o parte și de alta, care parcă fac delimitarea între lumea de afară și cea spirituală. Ca și cum te-ai desprinde de realitate.

Mănăstirea a avut 3 ctitori de-a lungul existenței sale, ultimul dintre ei fiind Constantin Brâncoveanu, domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714. Brâncoveanu a răscumpărat Mănăstirea în 1693 după ce timp de 50 de ani fusese închinată Ierusalimului. Tot el a restaurat-o, iar structura pe care o vedem astăzi între zidurile de piatră a datează încă de atunci, din secolul al XVIII-lea, când lucrările au fost finalizate. Mănăstirea a mai fost recondiționată în timp, ultimele lucrări fiind făcute acum câțiva ani, picturile din pridvor fiind restaurate complet.

Cum ajungem la Mănăstirea Polovragi?

De la căsuța noastră de povesteși până la Mănăstirea Polovragi se poate ajunge atât cu mașina, dar și pe jos. Mănăstirea este situată la nord-est de Tiny House BF, pe șoseaua care duce dinspre Tg. Jiu către Râmnicu Vâlcea (DJ665). Drumul cu mașina durează doar 10 minute, iar la poarta Mănăstirii se află și o parcare destinată vizitatorilor.

Dacă ești pasionat de sport și mișcare în aer liber, drumul către Mănăstire poate fi parcurs și pe jos. Nu e tocmai simplu atunci când ai copiii cu tine, pentru că o oră și jumătate de mers pe jos poate fi destul de obositor pentru cei mici. Însă dacă ești dispus să te bucuri de o plimbare mai lungă în natură și să faci numărul ăla de pași la care te tot chinui de ceva timp, drumul acesta cu siguranță merită efortul.

Mănăstirea Polovragi Tiny House BF

De ce este specială Mănăstirea Polovragi?

Pe lângă frumusețea locului și peisajele care te fac să uiți de cele lumești, Mănăstirea Polovragi are câteva caracteristici aparte. Printre ele se numără pictura cu mănăstirile de pe Muntele Athos, care este unică în România. Este pictată de zugravul hurezilor, pictorul Constantinus, care le-a fost și profesor elevilor școlii brâncovenești de la Horezu. Ei au fost primii pictori ieșiți de pe băncile acestei școli și sunt cei care au realizat picturile Mănăstirii Polovragi. Picturile din pridvorul bisericii sunt realizate în fresco, după tradiția bizantină și sunt unice în iconografia românească. Sunt mult mai viu colorate decât oricare alte icoane, iar personajele sunt mai expresive.

Mănăstirea Polovragi face parte din patrimoniul cultural al României și se află pe lista monumentelor culturale din județul Gorj. Biserica principală a mănăstirii este înconjurată de chilii, iar intrarea se face printr-o poartă masivă deasupra căreia se află clopotnița. În complexul mănăstiresc, dincolo de incinta principală, se află Biserica Bolniței, o biserică mai micuță, ce poartă hramul Sf. Nicolae.

Mănăstirile, pe lângă importanța lor pentru creștinii ortodocși, adăpostesc și creații culturale impresionante. La Mănăstirea Polovragi  se află o colecție muzeală de icoane pictate pe lemn și sticlă, care au fost create între secolele XVIII și XIX. Tot acolo, regăsim un depozit de carte veche ce conține nu mai puțin de 3000 de volume, în limbile română, slavonă și greacă.

Hramul bisericii

Fiecare biserică ortodoxă are un hram, un sfânt sau o sărbătoare care o protejează. Biserica din Mănăstirea Polovragi are hramul Adormirii Maicii Domnului, ceea ce înseamnă că în ziua de 15 august are loc o slujbă specială, urmată de o masă bogată pentru toți oamenii care pășesc pragul bisericii.

Hramul unei biserici se alege în ziua sfințirii acesteia, sfințire care este făcută de către un episcop sau de un arhiereu, niciodată de un simplu preot sau călugăr. În trecut, bisericile se construiau pe mormintele sfinților și martirilor, de unde provenea și hramul acestora, numit și praznic. Însă acum, hramul este unul ales și așa cum știm, se regăsește în mai multe biserici.

Sfântul care protejează biserica are icoana pictată atât la exterior, pe fațada vestică a bisericii, cât și la interior, pe catapeteasmă, în stânga icoanei Mântuitorului.

Ce alte obiective găsim în apropiere de Mănăstirea Polovragi?

Mănăstirea Polovragi se află în apropiere de Peștera Polovragi, una dintre cele mai vechi peșteri de pe teritoriul României, din satul cu același nume. În peșteră se spune că ar fi trăit Zamolxe, Zeul Dacilor, al cărui spirit se găsește acolo și astăzi.

Așa cum am spus și mai devreme, Mănăstirea e chiar la intrarea în Cheile Oltețului, ce despart Munții Parângului de Munții Căpățânii. Cheile se întind pe o distanță de 2km, iar despre ele

vom povesti mai multe într-un articol viitor.

Dacă mergi acolo cu mașina, poți vizita și toate cele 3 obiective în aceeași zi, însă trebuie să îți coordonezi programul cu cel de funcționare al peșterii. Acum câteva săptămâni am scris un articol despre asta, poți arunca o privire și acolo dacă nu ai făcut-o încă.

Un alt lucru pe care-l poți vizita, chiar dacă nu se află pe lista obiectivelor turistice, este pădurea de castani comestibili din spatele Mănăstirii. Este una dintre puținele rămase în România, din cauza exploatării masive.

Mănăstirea Polovragi - Cheile Oltețului

Cel mai bun loc de odihnă după o zi obositoare

Cu siguranță vei depune ceva efort, mai ales dacă în vizita ta la Mănăstire vei include și ceva plimbări. De aceea, noi ne-am asigurat că la Tiny House BF vei avea parte de tot confortul, pentru un sejur așa cum îți dorești. Te așteptăm să te bucuri de odihnă într-un spațiu cochet și primitor, care să te facă să uiți de orice grijă și de toată oboseala acumulată peste zi.

Cu prietenie,

Cosmin și Silvia

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt semnalate cu *